ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ | ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ | ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ | ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΧΤΗΣ | ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Τρόπος Προσέγγισης Ιατρικής Πράξης
ομοιοπαθητική ιατρική, ιατρική πράξη, ολιστική ιατρική, κλασική ομοιοπαθητική, προσέγγιση ιατρικής πράξης
16918
page-template-default,page,page-id-16918,page-child,parent-pageid-17186,mega-menu-top-navigation,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Λήψη Ομοιοπαθητικού Ιστορικού

Κατά τη πρώτη συνάντησή σας με τον ιατρό, θα γίνει η ομοιοπαθητική εξέταση σύμφωνα με τις αρχές της Κλασικής Ομοιοπαθητικής: αυτό που κατά συνήθεια ονομάζεται λήψη του ομοιοπαθητικού ιστορικού.

1

Ο ιατρός θα συλλέξει λεπτομερειακά όλες τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες σχετικά με το ατομικό σας ιατρικό ιστορικό: ασθένειες που έχετε παρουσιάσει από τη παιδική ηλικία μέχρι και πρόσφατα, εγχειρήσεις στις οποίες έχετε υποβληθεί, αν και πότε έχετε εμβολιασθεί, τι φαρμακευτική αγωγή έχετε λάβει ή λαμβάνετε και με ποια αποτελέσματα, αν έχετε παρουσιάσει ποτέ αλλεργικές αντιδράσεις ή ανεπιθύμητες ενέργειες σε χημικά φάρμακα ή άλλες ουσίες.

2

Αφού συγκεντρώσει προσεκτικά όλο αυτό το υλικό, θα το ταξινομήσει χρονολογικά σε ένα εξατομικευμένο για τη περίπτωσή σας  χρονολογικό πίνακα υγείας.

3

Στη συνέχεια θα συγκεντρώσει λεπτομερειακά πληροφορίες σχετικά με το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό σας :ασθένειες που έχουν εκδηλώσει οι γονείς, παππούδες και συγγενείς πρώτου βαθμού. Αυτό έχει τεράστια σημασία για τη θεραπεία που θα ακολουθήσει, αφού έτσι διαπιστώνονται οι νοσηρές προδιαθέσεις κάθε οργανισμού που είναι υπεύθυνες για την διαταραχή της λειτουργίας του αμυντικού αντιδραστικού μηχανισμού σας.
Ανάλογα με το πρόβλημα υγείας που παρουσιάζετε, μπορεί να σας ζητηθεί να έχετε μαζί σας εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία, υπερηχογράφημα, ή κατά περίπτωση και πιο ειδικές εξετάσεις ακόμη. Η Ομοιοπαθητική Ιατρική αξιοποιεί όλα τα διαγνωστικά επιτεύγματα της ιατρικής έρευνας προς όφελος του ασθενή, τον οποίο επιδιώκει να θεραπεύσει με ήπιο και ασφαλή τρόπο.

4

Στη συνέχεια θα γίνει εξέταση ορισμένων γενικών χαρακτηριστικών του οργανισμού σας. Σκοπός αυτού του σταδίου της εξέτασης είναι να συγκεντρώσει ο ιατρός πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούν οι βιολογικοί σας ρυθμοί και το επίπεδο του μεταβολισμού σας. Πρόκειται για πληροφορίες σχετικά με την αντίδρασή σας στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, στις κλιματικές αλλαγές, τη λειτουργία του δέρματος και ειδικά των ιδρωτοποιών αδένων , πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των οργάνων  απέκκρισης, τη ποσότητα και το  τύπο των ούρων, τη ποσότητα και  ποιότητα των κοπράνων και πολλά άλλα.

5

Ιδιαίτερη θέση εδώ έχει η εξέταση σχετικά με τον ύπνο σας. Πόσο εύκολα ή δύσκολα σας παίρνει ο ύπνος, αν είναι ανήσυχος, αν υπάρχουν συχνά ζωηρά όνειρα ή εφιάλτες, αν είναι αναζωογονητικός ή όχι.

6

Πολύ σημαντική είναι η συγκέντρωση πληροφοριών  σχετικά με τις βιοχημικές ανάγκες του οργανισμού σας. Αυτές τις συνάγουμε από τη ποσότητα και το είδος των τροφών που καταναλώνετε συνήθως, από ισχυρές απέχθειες ή έντονες προτιμήσεις σε κάποια είδη τροφών, από τη δίψα για νερό ή άλλα ροφήματα κ.λ.π.

Το σύνολο αυτών των γενικών χαρακτηριστικών αντικατοπτρίζει την ιδιοσυγκρασία σας, μια έννοια που για την Ομοιοπαθητική έχει προέχουσα σημασία, αφού αποτελεί μαζί με άλλα στοιχεία, τη βάση της εξατομικευμένης αντιμετώπισης του προβλήματός σας.  

Η ίδια αρχή της εξατομίκευσης εφαρμόζεται και στην αξιολόγηση των συμπτωμάτων που θα σας φέρουν στο ιατρείο. Ας δώσουμε ένα παράδειγμα για να γίνει αυτό κατανοητό. Έστω ότι έρχεστε για πόνο στις αρθρώσεις σας ή στη μέση σας. Εκτός από τις συνηθισμένες εκδηλώσεις αυτών των πόνων που παρουσιάζονται σε όλους τους ασθενείς, ο κλασικός ομοιοπαθητικός ιατρός θα αναζητήσει σε εσάς εκείνα τα ιδιόμορφα, περίεργα και χαρακτηριστικά συμπτώματα που αντανακλούν την ατομικότητά σας, π.χ: αν ο πόνος βελτιώνεται με την αριστερή ή δεξιά θέση κατάκλισης, αν επηρεάζεται μαζεύοντας τα κάτω άκρα προς τη κοιλιά σας κ.ά.  Είναι αυτά τα συμπτώματα και όχι τα συνηθισμένα που έχουν τη μεγαλύτερη ομοιοπαθητική αξία και θα οδηγήσουν τον ιατρό στην επιλογή του κατάλληλου για τη περίπτωσή σας ομοιοπαθητικού φαρμάκου.

Κατά την κλασική ομοιοπαθητική εξέταση, θα χρειαστεί να δώσετε ορισμένες επί πλέον  πληροφορίες σχετικά με στοιχεία που σας χαρακτηρίζουν σα προσωπικότητα, π.χ. αν είστε κατά βάση εσωστρεφής ή εξωστρεφής τύπος, ακόμα σχετικά με συγκινησιακά στρές που έχετε περάσει ή που περνάτε στη ζωή σας, σχετικά με το τρόπο που προσπαθείτε να διαχειριστείτε αυτή τη συναισθηματική πίεση, ακόμα και συμπτώματα που πιθανόν υπάρχουν από το συγκινησιακό επίπεδο,  όπως άγχος, φοβίες, εμμονές κ.ά.

Μόνο όταν συγκεντρώσει όλα τα παραπάνω στοιχεία, ο ομοιοπαθητικός ιατρός θα προχωρήσει στη κλινική εξέταση. Μπορεί να σας ψηλαφήσει, να σας ακροασθεί  ή μπορεί να προχωρήσει σε πιο λεπτοφυείς εξετάσεις του σώματός σας κατά περίπτωση. Ανεκτίμητη βοήθεια μπορεί να δώσει εδώ ο έλεγχος βιοφυσικής ρύθμισης των ενεργειακών κυκλωμάτων και των αποτοξινωτικών και απεκριτικών συστημάτων του οργανισμού σας.( περισσότερες πληροφορίες στο τμήμα που πραγματεύεται τη βιοφυσική ρύθμιση).

Έχοντας μια πλήρη κατά το δυνατό εικόνα της κατάστασης σας  και του επιπέδου της υγείας σας, ο ιατρός θα προχωρήσει στην ανάλυση όλων των πληροφοριών και στη διατύπωση του σχεδίου θεραπείας που θα ακολουθηθεί.

Αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια πολύπλοκη και λεπτομερειακή διαδικασία είναι χρονοβόρα. Για αυτό το λόγο η πρώτη ομοιοπαθητική εξέταση διαρκεί το ελάχιστο μία ώρα και κατά περίπτωση δυνατό να απαιτηθεί και διπλασιασμός ή και τριπλασιασμός του αναγκαίου χρόνου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαδικασία ώστε να είστε κατά το δυνατό και πιο ήρεμοι και προετοιμασμένοι και ενδεχομένως πιο ακριβείς στις απαντήσεις σας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσετε να βοηθήσετε το γιατρό στη συγκέντρωση όλων των αναγκαίων πληροφοριών και θα συμβάλλετε καθοριστικά στο σωστό σχεδιασμό της επικείμενης θεραπείας σας.