ΚΕΝΤΡΟ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ | ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΧΤΗΣ | ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ | ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΝΟΗ | ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟΣ
Διαφραγματική αναπνοή και η βελτίωση της
Πέτρος Κράχτης, ομοιοπαθητική ιατρική, ολιστική ιατρική, διαφραγματική αναπνοή, ρευματολόγος, ομοιοπαθητικός
17065
page-template-default,page,page-id-17065,page-child,parent-pageid-17736,mega-menu-top-navigation,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-10.1.2,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1,vc_responsive

Διαφραγματική Αναπνοή

Πότε χρειάζεται κάποιος να βελτιώσει τη διαφραγματική του αναπνοή?
Όταν αντιμετωπίζει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή ζει κάτω από συνεχές άγχος.

Η βελτίωση της διαφραγματικής αναπνοής είναι απαραίτητη ιδιαίτερα όταν υπάρχουν:

 

Προβλήματα κυκλοφορικά

 

Προβλήματα κυκλοφορικά, γιατί η καλή αναπνοή βελτιώνει την παροχή οξυγόνου σε όλα τα κύτταρα και εξασφαλίζει το βέλτιστο επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα, έτσι ώστε το pH να παραμένει σε φυσιολογικά όρια και να μειώνονται τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Επίσης η κοιλιακή κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου διεγείρεται από τη συνεχή αρμονική διαφραγματική δραστηριότητα.

Μυοσκελετικά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης

Μυοσκελετικά προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, γιατί όλοι οι μύες ενεργοποιούνται κατά την αναπνοή, οι μύες της πλάτης, οι μύες στο επίπεδο του λαιμού, της γνάθου, του αυχένα. Τα πλευρά κινητοποιούνται: διαστέλλονται κατά την εισπνοή και συστέλλονται κατά την εκπνοή. Οι διαφραγματικές στήλες φθάνουν μέχρι την οσφύ, και όλοι οι σπόνδυλοι μαζί με το ιερό και την λεκάνη κινούνται ακούσια κατά την αναπνοή, δραστηριοποιώντας τους μικρούς τοπικούς και τους κοιλιακούς μύες και φροντίζοντας τη σταθερότητα, την αιμάτωση και τον μεταβολισμό της σπονδυλικής στήλης.

Πάρα πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για τάση και πόνο στον αυχένα, στη ράχη, στην οσφύ, καθώς και για δυσκαμψία στη λεκάνη• αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ρυθμική κίνηση των τμημάτων της σπονδυλικής στήλης και της αναπνοής διαταράσσονται αμοιβαία. Έτσι δεν είναι αρκετό, να προσεγγίζουμε μόνο τους μυς ή τις αρθρώσεις της σπονδυλικής στήλης με κάποιο θεραπευτικό τρόπο. Η ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού από το κρανίο στην σπονδυλική στήλη διά μέσου των μηνίγγων και σπονδυλικών μεμβρανών μέχρι το ιερό οστό εξασφαλίζει πρωτίστως την καλή κίνηση όλων των τμημάτων της• το διάφραγμα παίζει τον ρόλο του μαέστρου, αφού συντονίζει αρμονικά όλες τις σωματικές λειτουργίες που εμπλέκονται στη διαδικασία της αναπνοής.

Προβλήματα με το πεπτικό σύστημα

Προβλήματα με το πεπτικό σύστημα, γιατί η διαφραγματική δραστηριότητα εξασφαλίζει την κίνηση των σπλάγχνων και τη σταθερή κυκλοφορία των απαραίτητων υγρών της πέψης. Ο οισοφάγος περνάει μέσα από το διάφραγμα και όλα τα σπλάγχνα ακολουθούν την κίνηση του διαφράγματος. Η μετακίνηση του αίματος από τα αιμοφόρα αγγεία στο ήπαρ προκαλείται από το διάφραγμα, το οποίο συμπιέζει ρυθμικά τις εντερικές λάχνες, όπου μεταβολίζονται οι τροφές. Η ασύμμετρη διαφραγματική κίνηση εμποδίζει τα πεπτικά όργανα να επιτελέσουν τη φυσιολογική τους λειτουργία.

Προβλήματα ευερέθιστου εντέρου

Προβλήματα ευερέθιστου εντέρου, γιατί η ελλειμματική αναπνοή προκαλεί αύξηση στον τόνο του παχέος εντέρου με συμπτώματα πόνου και υπεραερισμού. Οι ασθενείς όταν εισπνέουν συσσωρεύουν πολύ αέρα και εκπνέουν λιγότερο αέρα. Αυτό οδηγεί σε υπερφόρτωση διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα και σε υποπλήρωση οξυγόνου στο αίμα, τα κύτταρα και τα όργανα. Το έντερο βρίσκεται ανάμεσα στο θωρακικό και πυελικό διάφραγμα και η καλή του λειτουργία έχει άμεση σχέση με τον συντονισμό και των δύο αυτών διαφραγμάτων και την καλή ενεργοποίηση των κοιλιακών μυών.

Προβλήματα ακράτειας

Προβλήματα ακράτειας, γιατί οι μύες του πυελικού διαφράγματος κινούνται συντονισμένα με το διάφραγμα κατά την εισπνοή και εκπνοή, εξασφαλίζοντας την εγκράτειά μας. Όταν δεν κινούνται συμμετρικά, όπως πρέπει, η δυσαρμονία θα επαναλαμβάνεται χιλιάδες φορές την ημέρα και θα αποδυναμώνονται οι μύες του πυελικού εδάφους. Αν αυτή η κατάσταση δεν διορθωθεί, η δυσλειτουργία εγκαθίσταται μαζί με τα συμπτώματα της ακράτειας.

Προβλήματα χρόνιου πυελικού πόνου

Προβλήματα χρόνιου πυελικού πόνου, γιατί η δυσλειτουργία των μυών του πυελικού εδάφους έχει άμεση σχέση με τη διαταραχή του συντονισμού του πυελικού και του αναπνευστικού διαφράγματος. Η απουσία κίνησης στο πυελικό διάφραγμα αυξάνει την τάση στους μύες, προκαλώντας συνεχή πόνο στην περιοχή χωρίς την ύπαρξη παθολογικών ευρημάτων.

Μετεγχειρητικές καταστάσεις

 

Μετεγχειρητικές καταστάσεις, γιατί κάθε ασθενής μετά από χειρουργείο στην κοιλιακή χώρα έχει άμεση ανάγκη ανάκτησης της φυσιολογικής δραστηριότητας του διαφράγματος, επειδή είναι η βασική προϋπόθεση για τη σπλαχνική κίνηση και τη σταθερή κυκλοφορία των υγρών και του κυτταρικού μεταβολισμού. Η διαφραγματική δραστηριότητα διεγείρει την κυκλοφορία της λέμφου και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος στην πυλαία φλέβα, τις κοιλιακές αρτηρίες και φλέβες, βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στη γρήγορη επούλωση των χειρουργικών τραυμάτων.

 

Περίοδοι ομοιοπαθητικής αγωγής

 

Περίοδοι ομοιοπαθητικής αγωγής, γιατί φαίνεται ότι η φυσιολογική δραστηριότητα του διαφράγματος βοηθάει στη δραστικότητα των ομοιοπαθητικών φαρμάκων όπως πρόσφατα υποστηρίζεται από ομοιοπαθητικούς γιατρούς.

 

Προβλήματα στρες και άγχους

 

Προβλήματα στρες και άγχους, γιατί ο ρυθμός της αναπνοής είναι ευαίσθητος σε ψυχικές εντάσεις επειδή οι σκέψεις και τα συναισθήματα δημιουργούν έντονες απαιτήσεις στο αναπνευστικό σύστημα. Η συχνότητα της αναπνοής αυξάνεται και περιορίζεται στον θώρακα, ελαχιστοποιείται η κίνηση του διαφράγματος και αυξάνεται η καρδιακή παροχή. Το συμπαθητικό σύστημα υπερδραστηριοποιείται, αποβάλλεται περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από το σώμα από ότι αντικαθίσταται και έτσι δημιουργείται μια κατάσταση αλκάλωσης υψηλού pH• έτσι τα αιμοφόρα αγγεία και όλοι οι σπλαγχνικοἰ λείοι μύες συσπώνται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.

 

Όταν η ποιότητα της αναπνοής του ασθενή δεν λαμβάνεται υπόψη, πολλές θεραπείες παραμένουν ατελείς.

Από το αρχείο της Κ. Κωνσταντινίδου Ελένης, Φυσιοθεραπεύτριας, MT, MSc, Manual Therapist, Physiotherapist “Continence”, University of East London, Ειδίκευση στην αποκατάσταση του Πυελικού Εδάφους.